ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ
Η πρακτική άσκηση σε χώρους εργασίας, είναι υποχρεωτική για τους καταρτιζόμενους των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.). Η πραγματοποίηση της πρακτικής άσκησης αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της κατάρτισης και τη χορήγηση Βεβαίωσης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Β.Ε.Κ.).
Η συνολική διάρκεια της περιόδου πρακτικής άσκησης είναι εννιακόσιες εξήντα (960) ώρες.
Η περίοδος της πρακτικής άσκησης μπορεί να είναι συνεχιζόμενη ή τμηματική, ύστερα από την επιτυχή ολοκλήρωση της θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης του τέταρτου εξαμήνου, εκτός αν ορίζεται άλλως στους Οδηγούς Κατάρτισης και πρέπει να ολοκληρωθεί σε κάθε περίπτωση, εντός είκοσι τεσσάρων (24) μηνών από τη λήξη του τελευταίου εξαμήνου θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 48 του ν.4777/2021 (Α25).
ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΑΣΚΟΥΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ
Η πρακτική άσκηση των καταρτιζόμενων στα Ι.Ε.Κ. αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων δύναται να είναι επιδοτούμενη και να χρηματοδοτείται από εθνικούς ή ενωσιακούς πόρους μέσω του φορέα υλοποίησης του έργου.
Η/Ο πρακτικά ασκούμενη/ος λαμβάνει αποζημίωση ίση με το 80% του νόμιμου, νομοθετημένου, κατώτατου ορίου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, ή, όπως αυτό διαμορφώνεται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ή αναλογικά εάν η ημερήσια διάρκεια της πρακτικής είναι μικρότερη των οκτώ (8) ωρών. Η αποζημίωση καταβάλλεται στον πρακτικά ασκούμενο μετά την ολοκλήρωση της πρακτικής άσκησης.
Όλες οι παραπάνω δαπάνες ορίζονται ως επιλέξιμες, βαρύνουν εξ ολοκλήρου το έργο χρηματοδότησης και καταβάλλονται από τον φορέα υλοποίησης του έργου.
Κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης η/ο καταρτιζόμενη/ος υπάγεται στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ – ΕΤΑΜ) μόνο για τον κλάδο του ατυχήματος. Για την ασφάλισή του καταβάλλονται οι προβλεπόμενες από την παρ. 1 του άρθρου 10 του ν. 2217/1994 (Α’ 83) ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες βαρύνουν το φυσικό ή νομικό πρόσωπο (εργοδότης) στο οποίο υλοποιείται η πρακτική άσκηση.
ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΑΣΚΟΥΜΕΝΟΥ
Η/Ο πρακτικά ασκούμενη/ος οφείλει:
- Να τηρεί τους όρους υγείας και ασφάλειας εργασίας του εργοδότη,
- να τηρεί το ημερήσιο ωράριο της πρακτικής άσκησης, όπως ορίζεται στην ειδική σύμβαση πρακτικής άσκησης,
- να σέβεται την κινητή και ακίνητη περιουσία του εργοδότη και
- να συνεργάζεται αρμονικά με τα στελέχη του εργοδότη.
Λοιπές υποχρεώσεις πρακτικά ασκούμενου δύναται να εξειδικεύονται στον Κανονισμό Λειτουργίας των Ι.Ε.Κ. και στον Οδηγό Κατάρτισης κάθε ειδικότητας.
ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ
Κάθε πρακτικά ασκούμενος πραγματοποιεί την πρακτική άσκηση σε τμήματα των φορέων απασχόλησης αντίστοιχα με την ειδικότητά του, με την εποπτεία υπεύθυνου του φορέα, ειδικότητας αντίστοιχης με το αντικείμενο κατάρτισής του.
Οι ώρες πρακτικής ανά ημέρα καθορίζονται σε τέσσερις (4) έως οκτώ (8) ανάλογα με τη φύση και το αντικείμενο της ειδικότητας κατάρτισης του ασκούμενου. Δεν επιτρέπεται η υπέρβαση του ημερήσιου ωραρίου πέραν των ωρών που ορίζονται στην ειδική σύμβαση πρακτικής άσκησης.
Απαγορεύεται η πραγματοποίηση της πρακτικής άσκησης νυχτερινές ώρες (22:00- 06:00).
Απαγορεύεται η πραγματοποίηση πρακτικής άσκησης την Κυριακή και στις επίσημες αργίες.
Η/Ο πρακτικά ασκούμενη/ος οφείλει να προσκομίζει, όπου απαιτείται, όλες τις απαραίτητες ιατρικές βεβαιώσεις για την εξάσκηση του επαγγέλματος. Η έκδοση των πιστοποιητικών υγείας και οι ιατρικές πράξεις που απαιτούνται για τη πρακτική άσκηση, εφόσον οι πρακτικά ασκούμενοι δεν είναι άμεσα ή έμμεσα ασφαλισμένοι, γίνονται δωρεάν από δημόσια νοσοκομεία ή από ιατρούς συμβεβλημένους με το Δημόσιο ή με φορείς κοινωνικής ασφάλισης.
Η πρακτική άσκηση πραγματοποιείται με ευθύνη των εργοδοτών και με την εποπτεία του Ι.Ε.Κ. φοίτησης του πρακτικά ασκούμενου.
Η/Ο πρακτικά ασκούμενη/ος έχει δικαίωμα να αναφέρει στη διεύθυνση του Ι.Ε.Κ. τη μη τήρηση των όρων της πρακτικής άσκησης.
ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΗ ΛΟΓΩ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ
Καταρτιζόμενοι που έχουν ολοκληρώσει το τελευταίο εξάμηνο θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης και επιθυμούν να πραγματοποιήσουν πρακτική άσκηση σε περιοχή εκτός της έδρας του Ι.Ε.Κ., δύνανται να υποβάλουν αίτηση μετεγγραφής στο πλησιέστερο Ι.Ε.Κ. της περιοχής που επιθυμούν να υλοποιήσουν την πρακτική τους, οποιαδήποτε χρονική στιγμή μέσα στο εκπαιδευτικό έτος.
ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ
Οι καταρτιζόμενοι των Ι.Ε.Κ. που έχουν συμπληρώσει εκατόν είκοσι (120) τουλάχιστον ημερομίσθια ή εκατόν είκοσι (120) τουλάχιστον ημέρες ασφάλισης στην ειδικότητα που εγγράφονται, απαλλάσσονται από την υποχρέωση φοίτησης της περιόδου πρακτικής άσκησης ή μαθητείας κατόπιν υποβολής σχετικής αίτησης και Υπεύθυνης Δήλωσης (του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 – Α΄ 75) στο Ι.Ε.Κ. φοίτησης και σχετικής απόφασης – έγκρισης του Διευθυντή του οικείου Ι.Ε.Κ., οπότε τους απονέμεται η Β.Ε.Κ. με την ολοκλήρωση των εξαμήνων της θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης. Δεν απαλλάσσονται της υποχρέωσης φοίτησης της πρακτικής άσκησης ή της μαθητείας καταρτιζόμενοι οι οποίοι έχουν ήδη πραγματοποιήσει πρακτική άσκηση ή μαθητεία για άλλη ειδικότητα Ι.Ε.Κ. ή πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας (stage) ή πρακτική άσκηση για άλλη δομή Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.
Ακολουθούν τα βήματα για τη διαδικασία της
Πρακτικής Άσκησης
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ
Εύρεση εργοδότη
Η/Ο καταρτιζόμενη/ος, και ενδεχομένως έως τη στελέχωση των ΓΕΑΣ, με δική του αποκλειστικά ευθύνη αναζητά και βρίσκει τον εργοδότη στον οποίο θα πραγματοποιήσει την πρακτική του άσκηση.
Υποχρεώσεις εργοδοτών κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης
Ο εργοδότης ορίζει έμπειρο στέλεχος συναφούς επαγγελματικής ειδικότητας με τον πρακτικά ασκούμενο ως «εκπαιδευτή στο χώρο εργασίας», ο οποίος αναλαμβάνει την αποτελεσματική υλοποίηση των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στο χώρο εργασίας, και την παρακολούθηση της προόδου της/ου πρακτικά ασκούμενης/ου.
- Ο εργοδότης πρέπει να διαθέτει τις κατάλληλες εγκαταστάσεις, τα κατάλληλα μέσα και τον κατάλληλο εξοπλισμό για την εκπαίδευση στο χώρο του στη συγκεκριμένη ειδικότητα.
- Ο εργοδότης μεριμνά για την τήρηση των όρων υγείας και ασφάλειας εργασίας που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις για την προστασία των εργαζομένων.
- Ο εργοδότης οφείλει να παρέχει τα απαραίτητα ατομικά μέσα προστασίας στους πρακτικά ασκούμενους.
- Ο εκπαιδευτής στο χώρο εργασίας πρέπει να διαθέτει τα απαραίτητα τυπικά προσόντα και επαγγελματικά δικαιώματα για το επάγγελμα που εκπαιδεύει.
- Ο εργοδότης οφείλει να ενημερώνει τον πρακτικά ασκούμενο για τις δραστηριότητες, τα αντικείμενα και τους τομείς της εργασίας και να τον εντάσσει ομαλά στο εργασιακό περιβάλλον.
- Κάθε εργοδότης (του Ιδιωτικού και του Δημοσίου Τομέα) οφείλει να καταχωρίζει στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας, και Κοινωνικών Υποθέσεων το έντυπο «Ε3.5 Αναγγελία Έναρξης/Μεταβολών πρακτικής άσκησης», σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του αρμόδιου Υπουργείου, την έναρξη της πρακτικής άσκησης και τη λήξη αυτής για κάθε πρακτικά ασκούμενο. Οι εργοδότες του Δημοσίου υποχρεούνται επιπλέον να καταχωρίζουν το απογραφικό δελτίο κάθε πρακτικά ασκούμενου στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Τα ανωτέρω έγγραφα τηρούνται στο αρχείο εργοδότη, ώστε να είναι διαθέσιμα σε περίπτωση ελέγχου.
- Ο ανώτατος αριθμός πρακτικά ασκούμενων ανά εργοδότη εξαρτάται από τον αριθμό των εργαζομένων, όπως αυτός παρουσιάζεται στην ετήσια κατάσταση προσωπικού προς την Επιθεώρηση Εργασίας.
Υποβολή Αίτησης για την Εκπόνηση Επιδοτούμενης Πρακτικής Άσκησης
Στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος “Πρακτική άσκηση καταρτιζόμενων ΙΕΚ” με κωδικό ΟΠΣ 5131399, του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020», δίνεται η δυνατότητα επιδότησης της πρακτικής άσκησης καταρτιζομένων Δ.Ι.Ε.Κ. και Ι.Ι.ΕΚ. μετά την επιτυχή ολοκλήρωσή της.
Το πρόγραμμα αφορά Πρακτικές Ασκήσεις που ήταν ενεργές και πραγματοποιούνταν το διάστημα μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2021 καθώς και τις νέες ενάρξεις.
Η/Ο πρακτικά ασκούμενη/ος δύναται να λαμβάνει αποζημίωση ίση με το 80% του νόμιμου, νομοθετημένου, κατώτατου ορίου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη. Η αποζημίωση θα καταβάλλεται από τον φορέα υλοποίησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) στον δικαιούχο πρακτικά ασκούμενο μετά την ολοκλήρωση της πρακτικής άσκησης (960 ώρες) και τη χορήγηση Βεβαίωσης Ολοκλήρωσης Πρακτικής Άσκησης και θα βαρύνει εξ ολοκλήρου το έργο χρηματοδότησης.
Στο πλαίσιο παρακολούθησης της ομαλής υλοποίησης της Πράξης, δύνανται να πραγματοποιούνται επιτόπιες επισκέψεις των στελεχών του Ιδρύματος Νεολαίας και Δία Βίου Μάθησης στους εμπλεκόμενους για την υλοποίηση του προγράμματος Πρακτικής Άσκησης ΙΕΚ. Για τη συμμετοχή του στην πράξη, η/ο καταρτιζόμενη/ος δεν θα πρέπει να συμμετέχει σε άλλα προγράμματα επιδοτούμενα μέσω ΕΣΠΑ.
ΟΣΟΙ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΠΡΑΚΤΙΚH ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ 1/9/2021 και όσοι ενδιαφέρονται για την έναρξη νέας επιδοτούμενης πρακτικής άσκησης προσκομίζουν τα παρακάτω δικαιολογητικά στη γραμματεία του ΔΙΕΚ Χανίων.
- Αίτηση έναρξης επιδοτούμενης πρακτικής άσκησης.
- Βεβαίωση εργοδότη.
- Ειδική σύμβαση σε τρία αντίτυπα με πρωτότυπες υπογραφές εργοδότη και πρακτικά ασκούμενου ΣΕ ΟΛΑ και σφραγίδα εργοδότη.
- Αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας.
- Βεβαίωση Απογραφής Ασφαλισμένου στο Ι.Κ.Α , όπου θα πρέπει να αναφέρονται ΑΜΑ (Αριθμός Μητρώου Ασφαλισμένου), Α.Μ.Κ.Α και Α.Φ.Μ.
- Έντυπο ατομικών στοιχείων.
- Αποδεικτικό κυριότητας λογαριασμού τραπέζης – Βεβαίωση ΙΒΑΝ.
- Έντυπο Ε3.5 του εργοδότη από το ΕΡΓΑΝΗ για την έναρξη της πρακτικής σας άσκησης (υπάρχει δυνατότητα και με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο να μας το προωθήσει ο εργοδότης σας).
ΠΡΟΣΟΧΗ!! Η/Ο καταρτιζόμενη/ος υποχρεούται να προσκομίζει τα απαραίτητα δικαιολογητικά στη Γραμματεία του ΔΙΕΚ Χανίων τουλάχιστον δέκα (10) μέρες πριν την ημερομηνία που επιθυμεί να ξεκινήσει η πρακτική του άσκηση.
Υποβολή Αίτησης για την Εκπόνηση Μη Επιδοτούμενης Πρακτικής Άσκησης
Έχοντας βρει Εργοδότη , ο Καταρτιζόμενος υποβάλλει αίτηση στη γραμματεία του Ι.Ε.Κ. για την Έναρξη της Πρακτικής του προσκομίζοντας τα εξής δικαιολογητικά :
- ΑΙΤΗΣΗ για την Έναρξη της Πρακτικής του.
- Βεβαίωση του Εργοδότη συμπληρωμένη και σφραγισμένη από την επιχείρηση στην οποία θα εκπονήσει την Πρακτική.
- Φωτοτυπία Αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου.
- Βεβαίωση Απογραφής Ασφαλισμένου στο Ι.Κ.Α , όπου θα πρέπει να αναφέρονται ΑΜΑ (Αριθμός Μητρώου Ασφαλισμένου), Α.Μ.Κ.Α και Α.Φ.Μ.
- Υπεύθυνη Δήλωση Εργοδότη
- Υπεύθυνη Δήλωση Πρακτικά Ασκούμενου
- Ειδική Σύμβαση Πρακτικής Άσκησης
Μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών, ο Δ/ντής του Δ.Ι.Ε.Κ.,με Απόφασή του, εγκρίνει την έναρξη και το πρόγραμμα της Πρακτικής Άσκησης του καταρτιζόμενου,εφόσον κατά την κρίση του διαπιστώσει ότι ο καταρτιζόμενος θα απασχολείται σε θέματα της ειδικότητάς του.
Επιπλέον, ο Δ/ντής λαμβάνει υπόψη του ότι η επιχείρηση διαθέτει τα αναγκαία χαρακτηριστικά για την απρόσκοπτη διεξαγωγή της πρακτικής άσκησης.
Η έναρξη της Πρακτικής Άσκησης γίνεται την πρώτη (1η) και δέκατη πέμπτη (15) ημέρα κάθε μήνα.
ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Η/Ο καταρτιζόμενη/ος υποχρεούται να προσκομίζει τα απαραίτητα δικαιολογητικά στη Γραμματεία του ΔΙΕΚ Χανίων τουλάχιστον δέκα (10) μέρες πριν την ημερομηνία που επιθυμεί να ξεκινήσει η πρακτική του άσκηση.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΑΣΚΟΥΜΕΝΟΥΣ
Στη συνέχεια θα πρέπει η/ο κάθε ωφελούμενη/ος θα εισέλθει στην ιστοσελίδα https://mis.inedivim.gr/iek-microdata και να εγγραφεί ως χρήστης.
Για το σκοπό αυτό θα χρησιμοποιεί το σύνδεσμο «Εγγραφή ως νέος χρήστης;» στην σελίδα σύνδεσης, και θα εισάγει το email με το οποίο έχετε καταχωρηθεί από το ΙΕΚ στους «Χρήστες Απογραφικών Δελτίων ΙΕΚ», καθώς και τον κωδικό που επιθυμεί.
Το σύστημα θα αποστείλει μήνυμα στη διεύθυνση email με σύνδεσμο τον οποίο ακολουθεί για να ενεργοποιηθεί ο λογαριασμός σας.
Μόλις ενεργοποιηθεί ο λογαριασμός σας, μπορεί να συνδεθεί στο σύστημα.
Υπάρχει δυνατότητα επαναποστολής του email ενεργοποίησης από το σύνδεσμο «Θέλετε να σας ξαναστείλουμε το email ενεργοποίησης λογαριασμού;». Επίσης υπάρχει διαδικασία αλλαγής κωδικού από το σύνδεσμο «Ξεχάσατε τον κωδικό σας;».
Στην αρχική σελίδα η/ο ωφελούμενη/ος βλέπει στοιχεία για το δελτίο εισόδου και εξόδου και συγκεκριμένα αν το έχει υποβάλλει, αν έχει ξεκινήσει τη συμπλήρωση (προσωρινά αποθηκευμένο) ή αν μπορεί να δημιουργήσει νέο. Από την αρχική σελίδα μπορεί να οδηγηθεί στη σελίδα συμπλήρωσης και υποβολής του απογραφικού δελτίου εισόδου/εξόδου (κουμπί «Νέο Δελτίο»).
Στη σελίδα συμπλήρωσης/υποβολής απογραφικού δελτίου, υπάρχουν πεδία για όλα τα στοιχεία που πρέπει να συμπληρώσει η/ο ωφελούμενη/ος (ΑΜΚΑ, διεύθυνση, τηλέφωνο, κτλ) καθώς και για όλα τα ερωτήματα του δελτίου (Α1, Α1.1, κτλ).
Στη σελίδα αυτή υπάρχουν εντολές για:
Προσωρινή αποθήκευση: με αυτή την εντολή το δελτίο αποθηκεύεται προσωρινά και η/ο ωφελούμενη/ος μπορεί να συνεχίσει τη συμπλήρωσή του σε μεταγενέστερο χρόνο.
Υποβολή: με αυτή την εντολή η/ο ωφελούμενη/ος υποβάλει το δελτίο στο ΠΣ ΙΕΚ/ΣΔΕ/ΚΔΒΜ (το δελτίο δεν στέλνεται ακόμα στο ΟΠΣ ΕΣΠΑ). Σε αυτό το σημείο το σύστημα εκτελεί όλους τους ελέγχους εγκυρότητας και ενημερώνει το χρήστη για τυχόν σφάλματα (π.χ. μη έγκυρο ΑΜΚΑ, ή ότι δεν έχει απαντήσει όλα τα ερωτήματα, κτλ).
Εκτύπωση: εμφανίζεται το δελτίο σε μορφή pdf, προκειμένου ο ωφελούμενος να το κρατήσει στο αρχείο του ή να το εκτυπώσει σε χαρτί.
Σημειώνεται ότι δελτίο εξόδου μπορεί να συμπληρωθεί μόνο αν έχει προηγούμενα υποβληθεί δελτίο εισόδου.
Εκπόνηση Πρακτικής Άσκησης
Με την έναρξη της μη επιδοτούμενης Πρακτικής Άσκησης ο Καταρτιζόμενος τηρεί Βιβλίο μη Επιδοτούμενης Πρακτικής Άσκησης, το οποίο διατίθεται σε ηλεκτρονική μορφή και το κατεβάζετε ΕΔΩ.
Με την έναρξη της επιδοτούμενης Πρακτικής Άσκησης ο Καταρτιζόμενος τηρεί Βιβλίο Επιδοτούμενης Πρακτικής Άσκησης, το οποίο διατίθεται σε ηλεκτρονική μορφή και το κατεβάζετε ΕΔΩ.
Στο βιβλίο Πρακτικής Άσκησης αναγράφονται από τον ασκούμενο κατά εβδομάδα οι εργασίες με τις οποίες ασχολήθηκε, καθώς και συνοπτική περιγραφή των καθηκόντων που του ανατέθηκαν στο χώρο εργασίας.
Κάθε εβδομαδιαία καταχώρηση ελέγχεται και υπογράφεται από τον υπεύθυνο της επιχείρησης ή υπηρεσίας για την παρακολούθηση των ασκουμένων.
Η συμπλήρωση του Βιβλίου Πρακτικής Άσκησης είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ για όλους.
Αν για οποιονδήποτε λόγο η/ο πρακτικά ασκούμενη/ος διακόψει την πρακτική άσκηση, τότε οφείλει να ενημερώσει άμεσα το Ι.Ε.Κ. φοίτησης και να προσκομίσει το βιβλίο πρακτικής και το έντυπο της λήξης (Βεβαίωση Παρουσίας) με τις ημέρες πρακτικής άσκησης που έχουν πραγματοποιηθεί. Για να συνεχίσει την πρακτική άσκηση για το υπόλοιπο του προβλεπόμενου διαστήματος στον ίδιο ή σε άλλο φορέα απασχόλησης (εργοδότη), θα πρέπει να ακολουθηθεί εκ νέου η διαδικασία έναρξης πρακτικής. Αν η διακοπή της πρακτικής άσκησης γίνει από τον εργοδότη τότε οφείλει ο τελευταίος να ενημερώσει άμεσα το Ι.Ε.Κ. φοίτησης της/ου πρακτικά ασκούμενης/ου.
Ολοκλήρωση Πρακτικής Άσκησης
Μετά την εκπόνηση της Πρακτικής του Άσκησης, ο Πρακτικά Ασκούμενος προσκομίζει στο Δ.Ι.Ε.Κ Χανίων τα παρακάτω :
- ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΕΝΟ το Βιβλίο Πρακτικής Άσκησης.
- Βεβαίωση Παρουσίας (λήξης μη επιδοτούμενης πρακτικής), ΕΙΤΕ Βεβαίωση Παρουσίας (λήξης Επιδοτούμενης πρακτικής), συμπληρωμένη και σφραγισμένη από τον εργοδότη. Με την βεβαίωση αυτή ο εργοδότης ουσιαστικά πιστοποιεί την επιτυχή περάτωση της Πρακτικής Άσκησης.
Η διεύθυνση του Ι.Ε.Κ. ελέγχει το βιβλίο πρακτικής άσκησης και τη βεβαίωση παρουσίας και εκδίδει Βεβαίωση Πέρατος Πρακτικής Άσκησης, η οποία επικυρώνει την ολοκλήρωσή της και χορηγείται στον καταρτιζόμενο, ενώ αντίγραφο αυτής καταχωρείται στον ατομικό του φάκελο.
Το Δ.Ι.Ε.Κ Χανίων είναι πλέον σε θέση να προβεί στην έκδοση της
Βεβαίωσης Επαγγελματικής Κατάρτισης
για τον Καταρτιζόμενο.